Eurecat assaja la valorització de pilotes de tennis per generar un material termoplàstic sostenible

Clúster MAV,

  • El centre tecnològic Eurecat prova amb èxit, juntament amb l’empresa SecondSet, la valorització de pilotes de pàdel i tennis fora d’ús per al desenvolupament d’un material termoplàstic sostenible.
  • Es tracta d’una iniciativa d’economia circular que obre la porta al desenvolupament de nous productes esportius i sostenibles a partir del cautxú recuperat de pilotes de pàdel i tennis.

El centre tecnològic Eurecat, membre del Clúster MAV, ha dut a terme, juntament amb l’empresa SecondSet, un assaig pioner destinat a la valorització de pilotes de tennis fora d’ús per al desenvolupament d’un material termoplàstic sostenible.

Es tracta d’”una iniciativa d’economia circular que obre la porta al desenvolupament de nous productes esportius i sostenibles a partir del cautxú recuperat de pilotes de pàdel i tennis fora d’ús”, explica la directora de la Unitat de Materials Compostos d’Eurecat, María Eugenia Rodríguez.

L’objectiu és que les proves dutes a terme puguin ser “el punt de partida per a la generació d’una gamma de productes innovadors i sostenibles orientats al sector esport”, detalla.

El nou material desenvolupat a partir de la valorització de les pilotes de tennis, al ser termoplàstic, “serà reciclable i podrà ser reutilitzat novament per a la fabricació de productes per tecnologies convencionals de transformació de plàstics”, afegeix María Eugenia Rodríguez.

La producció mundial de pilotes de pàdel i tennis anual és d’aproximadament 325 milions i només a Catalunya es consumeixen 3 milions de pilotes, el que es tradueix en 200 tones de residu a l’any.

Les pilotes tenen una vida útil reduïda (3-4 partits) a causa, principalment, de la seva pèrdua de pressió i reducció de prestacions per al joc. El component principal d’aquest tipus de pilotes és el cautxú reticulat, material termoestable difícil de reciclar i amb molt baixa degradabilitat, pel que la seva descomposició en abocador portaria més de 100 anys. D’altra banda, i encara que és un residu amb alt poder calorífic, no és aconsellable la seva incineració.

Per tant, remarca la directora de la Unitat de Compòsits d’Eurecat, “l’aplicació de l’economia circular en el cautxú de pilotes fora d’ús per al desenvolupament de compounds termoplàstics és una alternativa sostenible i de menor impacte ambiental que les solucions aplicades fins a la data”.


Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies